KANGUR RUDY
łac. Osphranter rufus ang. Red Kangaroo
WYSTĘPOWANIE
- Australia (z wyjątkiem Tasmanii)
ŚRODOWISKO
- Otwarte, suche tereny równinne rzadko porośnięte drzewami – pustynie, łąki, zarośla
POŻYWIENIE
- Roślinożerca - głównie trawy i rośliny zielne
CHARAKTERYSTYKA
- Samiec wyraźnie większy i masywniejszy od samicy.
- Długość ciała do 140 cm, ogona – do 100 cm. Masa ciała do 85 kg.
- Futro rude lub rudo – szare z jaśniejszymi kończynami.
- Głowa wydłużona z długimi, spiczastymi uszami. Nogi dobrze umięśnione, ogon na tyle mocny, że może utrzymać cały ciężar ciała. Służy do utrzymania równowagi podczas skoków oraz podpierania się. Krótkie przednie łapy wyposażone w ostre pazury służą do chwytania, pielęgnacji i obrony. Kończyny tylne są bardzo silne. Służą do poruszania się i walki. Drugi i trzeci palec tylnej kończyny są połączone i uformowane w tzw. Pazur pielęgnacyjny. Ostatni palec tej kończyny jest wydłużony i służy do walk.
ZACHOWANIE
- Gatunek stadny – grupa liczy zazwyczaj kilka – kilkanaście osobników, ale w okresie suszy na obszarze, gdzie można znaleźć pożywienie może liczyć ich tysiące.
- Aktywny głównie o świcie, nocą i o zmierzchu. W ciągu dnia odpoczywa chroniąc się przed upałem.
- Osiadły tryb życia. Wędruje, kiedy zmuszą go do tego zmiany środowiska (np. długotrwała susza).
- Sezon rozrodczy trwa cały rok. Ciąża trwa ok. 1 m-c. Zazwyczaj rodzi się 1 młode na wczesnym etapie rozwoju. Jest ślepe i nieowłosione. Po wspięciu się do torby lęgowej na brzuchu matki zaczyna pić mleko. W torbie może przebywać nawet 230 dni.
WARTO WIEDZIEĆ
- Porusza się chodem skaczącym. Jednym skokiem potrafi pokonać 8m. Skacze na wysokość 2m. Osiąga prędkość nawet 70 km/h.
- Noworodek kangura rudego mierzy zaledwie 2 cm długości i waży niecały 1 g.
- Jeden z największych (obok kangura olbrzymiego i szarego) torbaczy na świecie.
- Odporny na suszę. W okresie suszy żywi się bogatymi w wodę sukulentami.
- Proces trawienia pokarmu u kangura rudego wygląda podobnie jak u przeżuwaczy – w pierwszej części żołądka (workowatej) organizmy symbiotyczne prowadzą proces fermentacji celulozy. Po ponownym przeżuciu sfermentowanej masy pokarmowej, w drugiej części żołądka (rurkowatej) zachodzi trawienie właściwe z wykorzystaniem kwasów i enzymów.
STATUS I OCHRONA
- Kategoria LC (Least concern) na Czerwonej Liście IUCN – gatunek najmniejszej troski. Objęty ESB.
|